Хрватскиот остров што личи на џиновски отпечаток од прст, привлекува посетители од целиот свет

Од:

Малиот остров Баљенац во Јадранското Море, долг само половина километар, со години привлекува посетители од целиот свет, поради внимателно уредениот сув камен во ѕидови, коишто од високо изгледаат како џиновски отпечаток од прст.

Баљенац се наоѓа меѓу хрватските острови Зларин и Каприје и е на листата на заштитени места на УНЕСКО. На него се изградени дури 23 километри камени ѕидови. Жителите на островот Каприје го користеле ова островче како еден вид земјоделско подрачје, ја расчистувале сировата вегетација и самите ги изградиле ѕидовите заради лозја и насади од смокви и други плодови.

На овој остров нема жители, но можно е да се посети во секое време од годината. Во Шибеник, најблискиот крајбрежен град, достапен е превоз до Каприје и Баљенац. Инаку, во близина се наоѓаат и Јабука, Покоњи Дол и многу други острови.

Би можело да ве интересира

Ќе бидам со по еден маж од секоја држава-необична цел на 27 годишна девојка

Предраг Петровиќ

Листа на најевтини и најскапи патувања за 2023 година: Сместување само 17 евра

Предраг Петровиќ

Хрватски остров меѓу 10-те најубави во Европа ФОТО

Предраг Петровиќ

Туркменистан, најверојатно, ја затвора „Портата на пеколот“

Ана Ололовска

Истражување: Турција има најевтини кинобилети

Ана Ололовска

Палата со уникатно, скапоцено зелено опкружување во Кина

Ана Ололовска