Грав салата со туна и пченка

Од:

Оваа салата може да биде и комплетен оброк …

Потребно е:
165 гр туна од конзерва
400 гр варен грав
400 гр пченка од конзерва
2-3 тврдо варени јајца

за преливот:
сок од 1 лимон
100 гр мајонез
100 мл јогурт
100 мл кисела павлака
2-3 лажици сецкан свеж магдонос
сол, бибер

Подготовка:
– Сварете го гравот. Можете да користите и грав од конзерва.

– Сварете ја пченката и оставете да се излади. Исто може да користите и пченка од конзерва.

– Сварете ги јајцата да бидат тврдо варени. Исечете ги на тркалца.

– Сите состојки ставете ги во една подлабока чинија и внимателно измешајте ги.

– На крај додадете ја и туната од конзерва.

– Подгответе го преливот. Измешајте ги мајонезот, сокот од лимон, јогуртот, киселата павлака и магдоносот. Зачинете со сол и бибер по вкус.

– Прелијте ја салатата и полека измешајте со лажица. Украсете со маслинки и сецкан свеж магдонос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска