Гнезда од пире од компири со шампињони

Од:

Малку поинаков ручек …

Потребно е:
за пирето од компири:
700 гр компири
50 гр путер
млеко, по потреба
2 жолчки

за филот:
250 гр шампињони
2 домати
1 главица кромид
масло за пржење
1 лажица сецкан свеж магдонос
50 мл бело вино
50 гр рендан кашкавал
мелен сув зачин
сол, бибер

Подготовка:
– Излупете ги компирите, исецкајте ги на коцки и сварете ги во солена вода. Исцедете ги, додадете ги путерот и млекото и направете поцврсто пире. Кога ќе се излади додадете ги жолчките и убаво измешајте.

– На масло испржете го ситно сецканиот кромид и додадете ги исецканите шампињони. Кога ќе испари малку течноста што ќе ја пуштат шампињоните додадете ги излупените доматите исецкани на коцки. Додадете и мелен сув зачин, сол и бибер и продолжете со динстањето. Пред крај додадете ги виното и сецканиот магдонос.

– Во тава за печење, премачкана со масло обликувајте ги гнездата од пире од компири. Наполнете ги со филот и посипете со изренданиот кашкавал.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 15-20 минути.

– Оставете малку да се изладат и послужете ги.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска