Гибаница со блитва и пченкарно брашно

Од:

Оваа вкусна мирисна гибаница може да ја послужите и како вкусен појадок …

Потребно е:
500 гр блитва
100 гр сирење
500 гр кори за пита
200 гр бело пченкарно брашно
100 мл масло
350 мл вода
1 кесичка прашок за пециво

Подготовка:
– Блитвата исчистете ја, измијте ја убаво и обарете ја. Исцедете ја, оставете да се излади, а потоа ситно исецкајте ја.

– Во еден подлабок сад ставете ги брашното, прашокот за пециво, вода и масло и изматете. треба да добиете смеса како за палачинки.

– Додадете ги сецканата блитва и издробено сирење и убаво измешајте.

– Тавата за печење намастете ја со малку масло. Најодоздола ставете три изгужвани кори и прелијте од филот. Истата постапка повторувајте ја додека имате од состојките.

– На секој трет ред кори и на последниот ред испрскајте со малку масло.

– Вака наредената гибаница ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40-45 минути.

– Послужете ја топла.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска