Фурнаринки

Од:

Домашно подготвени крцкави фурнаринки, идеални како прилог на секое јадење …

Потребно е:
260 гр брашно
60 гр пченкарно брашно
80 мл масло за готвење
160 мл млака вода
1 јајце
1 лажичка сол
1/2 лажичка шеќер
1/2 кесичка сув квасец

за посипување:
сол
малку сусам, мелена црвена пиперка, ким

Подготовка:
– Во еден подлабок сад измешајте ги сите потребни состојки за подготовка на тестото и месете се додека не добиете фина, компактна смеса. Тестото покријте го и оставете го да нарасне околу 30 минути.

– Стасаното тесто поделете го на 3 дела и секој дел тенко расукајте го.

– Со помош на нож, исечете го тестото на тенки стапчиња (за полесно, тестото првин префрлете го во плех за печење, па потоа сечете го).

– Префрлете ги стапчињата во намастен плех за печење и оставете ги да одморат 10-тина минути. Пред печење, намачкајте ги со малку вода и масло и посипете со сусам, сол и црвен пипер.

– Печете во загреана рерна, на 230 степени, околу 10 минути водејќи сметка да не изгорат бидејќи не е потребно долго печење. Наросете сирење, кашкавал или сл. и сервирајте ги.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска