Форнети со спанаќ

Од:

Солени залачиња од лиснато тесто кои може да ги полните со различни филови …

Потребно е:
200 мл кисела павлака
2 лажици млеко
1/2 лажиче сол
1/2 лажиче бибер
450 гр спанаќ
2 лажици изрендан тврд каравји кашкавал
2 лажици изрендан пармезан
4 млади кромидчиња
1 јајце
500 гр лиснато тесто

Подготовка:
– Развлечете го лиснатото тесто во форма на правоаголник и исечете го со тап нож на парен број на мали правоаголници. Едниот дел од правоаголниците исечете ги на неколку места со ножот (видете на сликата).

– За филот измешајте ги павлаката, млекото, сол и бибер. Додадете го претходно избланшираниот и исцеден спанаќ, сирењата и ситно сецканиот кромид.

– На неисечените делови од правоаголниците од тесто ставете од филот и преклопете ги со другите исечени делови.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени додека не добијат убава златно-румена боја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска