Фина пита со јаболки

Од:

Одличен вкус како старинска мрзлива пита …

Потребно е:
1 кг јаболки
цимет во прав
1 ванилин шеќер
шеќер, количината по желба

за тестото:
2 чаши (од 250 мл) брашно
2 чаши гриз
1 чаша шеќер
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво
прстофат сол

150 гр путер или маргарин
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:
– Јаболките излупете ги и изрендајте ги на крупно ренде. Додадете ги шеќерот-по вкус (во зависност колку се кисели јаболките), ванилиниот шеќер и цимет по вкус.

– Во друг сад измешајте ги сите суви состојки: брашното, гризот, шеќерот, ванилиниот шеќер, солта и прашокот за пециво.

– Садот во кој ќе ја печете питата премачкајте го со путер и сипете од тестото. Над тестото сипете еден ред од јаболките. Постапката повторете ја додека ги потрошите сите состојки. На крај треба да завршите со тесто. На тестото ставете парчиња путер.

– Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40 минути, односно додека да порумени.

– Печената пита оставете ја малку да се излади, исечете ја на парчиња, посипете со шеќер во прав и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска