Естерхази торта

Од:

Оваа позната торта името го добила по австроунгарсиот гроф Естерхази, а до денешен ден се води спор меѓу Виена и Будимпешта кој ја има “лиценцата” за оваа торта. Оригиналната рецепта е тајна, секоја слаткарница има своја верзија за подготовка на оваа торта …

Потребно е:
за тестото:
3 белки
150 гр шеќер
75 гр лешници
2 лажици брашно
1 лажица нишесте
100 мл вода
прстофат сол
1 лажиче прашок за пециво

за филот:
12 жолчки
150 гр шеќер
50 мл свеж сок од портокал
1 лажица нишесте
250 гр путер
150 мл слатка павлака
100 гр бело чоколадо
50 гр црно чоколадо

за грилијажот:
50 гр шеќер
50 гр мелени лешници

Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 200 целзиусови степени.

– Лешниците малку испечете ги во рерна, излупете ги и измелете.

– Изматете ги белките со 100 мл вода и прстофат сол. Додадете го шеќерот и матете додека да добиете густ шлаг.

– Измешајте ги брашното, нишестето, прашокот за пециво и мелените лешници. Полека додадете го изматениот шлаг и измешајте со дрвена лажица. Оваа смеса поделете ја на 4 еднакви дела за 4 кори.

– Една по една испечете ги корите во загреана рерна, во кружен калап за торта обложен со хартија за печење околу 25 минути.

– Додека ги печете корите преминете на подготовка на филот. Во еден сад на пареа варете ги жолчките со шеќерот околу 30 минути со постојано мешање. Потоа додадете ги нишестето и сокот од портокал.

– Оставете го филот да се излади, додадете го пенесто изматениот путер и полека измешајте додека да добиете хомогена смеса.

– Следно додадете ја густо изматената слатка павлака и повторно измешајте.

– Земете една кора, ставете ја на украсна чинија и нанесте 1/4 од филот. Истата постапка повторете ја и со останатите кори, Последната кора убаво премачкајте ја од сите страни со филот.

– Направете гo грилијажот. Растопете го шеќерот на рингла додека да се карамелизира. Потоа истолчете го и помешајте го со мелените лешници. Со ова посипете ги страниците на тортата.

– На крај со малку растопено чоколадо украсете ја тортата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска