Едноставно данско пециво со крем сирење

Од:

Може да бидат и одличен појадок …

Потребно е:
лиснато тесто
240 гр крем сирење
2 лажици шеќер
1 лажиче сок од лимон
3/4 лажиче екстракт од ванила
1 лажиче кисела павлака

за глазурата:
1 чаша шеќер во прав
1 лажица млеко
1 лажица омекнат путер

Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 175 целзиусови степени.

– Лиснатото тесто развлечете го на набрашнета работна површина и исечете го на правоаголници. Секој правоаголник поделете го на 4 помали.

– Посипете ги со шеќер во прав и исечете ги на ленти.

– Секоја лента фатете ја од двете страни со двете раце и завиткајте ја во две различни насоки. Потоа смотајте ги како полжави.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење.

– Во средината на секој полжав од тесто направете вдлабнатина со прст да направите место за филот.

– Преминете на подготовка на филот. Во еден сад измешајте ги крем сирењето, 1 лажица шеќер, сок од лимон, ванилин шеќер и кисела павлака.

– Во вдлабнатината на секој полжав ставете по 1 лажица од филот.

– На крај премачкајте ги со растопен путер и ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 12-15 минути.

– За глазурата убаво изматете ги сите состојки и со неа испрскајте ги топлите полжавчиња.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска