Џем од малини

Од:

Џем од убави малини со додаток на ванила и свежи листови нане …

Потребно е:
2 кг малини
1 кг шеќер
изрендана кора од 1 лимон
1 ванила стапче
1 рака свежи листови нане

Подготовка:
– Малините измијте ги убаво, исцедете ги и додадете го шеќерот. оставете ги да стојат околу 4 часа.

– Ставете ги во едно тенџере да се варат на појака температура, а кога ќе почнат да вријат намалете ја температурата и варете ги на тивко. Со лажица вадете ја пената која ќе ја пуштат малините додека се варат.

– По 25 минути откако ќе ја намалите темературата додадете ја ситно изренданата кора од лимон и со остро ноже изгребете ги семките од стапчето ванила. Додадете ги и листовите нане.

– Џемот варете го уште 10-15 минути и потоа направете проба така што земете едно лажиче од џемот и ставете го на чиста сува чинија. Џемот треба да се стврдне по околу 15-тина секунди. Ако тоа не се случи значи џемот не е сеуште готов и треба да го доварите.

– Врелиот џем сипете го во врели тегли и затворете ги со стерилизирани капаци. Потоа преврте ги од опачината и оставете ги така да се изладат. Кога ќе се изладат превртете ги и ставете ги да стојат на темно место.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска