Домашно кисело млеко

Од:

Потребно е: 
1 л пастеризирано млеко во тетрапак
3 лажици кисело млеко

Подготовка: 
– Загрејте го млекото, но никако не треба да почне да врие.

– Во една чаша ставете 3 лажици кисело млеко (индустриско или домашно поткиселено) и разматете ги со 150 гр млеко кое го подгреавте.

– Ова сипете го во остатокот од подгреаното млеко и неколку пати убаво измешајте.

– Вака подготвенота течност можете да ја сипете во помали стаклени садови или да ја ставите во еден поголем сад.

– Потоа овие садови ставете ги во пластични кеси и покријте ги со платнени крпи.

– Оставете ги вака покриени да стојат на собна температура околу 3 часа.

– Готовото домашно кисело млеко чувајте го во ладилник каде може да стои до една недела.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска