Подгответе го дома овој освежителен сладок пијалок …
Потребно е:
5 л топла вода
1 кг шеќер
600 гр непросеано пченкарно брашно
30 гр квасец
Подготовка:
– Прелијте го брашното со топла вода и оставете года отстои еден ден.
– Другиот ден ставете да се вари околу два часа со повремено мешање.
– Квасецот разматете го со малку вода и да се оставете го да стаса на топло.
– Кога ќе се олади бозата додадете го стасаниот квасец. Измешајте убаво и оставете ја бозата да отстои преку ноќ.
– Следниот ден процедете ја и додадете го шеќерот. Убаво измешајте се додека не се истопи шеќерот.
– Бозата се пие добро разладена, но никако не ставајте коцки лед во неа.
– По желба можете да ставите малку цимет одозгора.