Домашен печен чипс

Од:

Подгответе си домашен чипс од компири. Во секој случај ќе биде повкусен и поздрав од купечкиот.

Потребно е:
500 гр
 компири
5 лажици масло за јадење

за солилото со оцет:
1 лажица оцет
2 лажички сол

Подготовка:
– Компирите излупете ги и со калап за сечење компири исечете ги многу тенко, околу 3 мм.

– Ставете ги во голем сад и прелијте ги со ладна вода. Оставете ги да отстојат 1 час.

– Рерната загрејте ја 230 целзиусови степени. Исцедете ја водата од компирите и со кујнска крпа убаво избришете ги за да не бидат ни малку влажни.

– Земете едно тавче и обложете го со хартија за печење. Наредете ги компирите во еден слој, никако да бидат преклопени. Попрскајте ги со малку масло и ставете ги да се печат во загреаната рерна, околу 15 минити, додека да бидат поруменети и крцкави.

Домашен чипс1.jpg

– Измешајте една лажичка оцет со две лажички сол и мешајте додека да се растопи солта.

– Кога ќе биде чипсот печен, уште додека се топли, прелијте ги со солилото.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска