Домашен леб со панцета и кромид

Од:

Уживајте во овој традиционално подготвен домашен леб…

Потребно е:
500 г брашно
250 мл млеко
100 мл маслиново масло
1/2 коцка свеж квасец
125 г свинска маст
1 лажиче шеќер
100 г месната панцета
1 главица кромид
1 лажиче лук

Подготовка:
– Ситно исечкајте ги на коцкички панцетата и кромидот, а потоа пропржете ги 1-2 минути на маслиново масло.

– Загрејте го малку млекото и во него разматете го квасецот и оставете да стаса.

– Во еден подлабок сад ставете ги брашното, сол, шеќер, растопената маст и запржената смеса со панцета и кромид. Додадете го млекото со стасаниот квасец.

– Замесете тесто. Ако е многу меко, додадете уште малку брашно. Тестото покријте го со крпа и оставете го да нарасне околу 40 минути. Потоа уште еднаш замесете го и ставете го во форма за печење или, пак, обликувајте го по сопствена желба. Повторно оставете го околу 10 минути да нарасне.

– Ставете го да се пече во загреана рерна на 200 Целзиусови степени околу 20 минути.

– Лебот послужете го топол.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска