Подгответе си домашен карамел крем (dulce de leche) …
Потребно е:
200 гр шеќер
2 лажици вода
200 мл слатка павлака
20 гр путер
на врв на нож сол
Подготовка:
– Шеќерот и водата загрејте ги на умерена температура додека да се растопи шеќерот и да се карамелизира, односно да стане црвеникаво стаклест и без грутки.
– Садот тргнете го на страна и додадете го путерот. Измешајте и вратете го садот на рингла.
– Додадете врела слатка павлака и малку сол, убаво измешајте и оставете да се вари на умерена температура околу 5 минути.
– Густината и бојата на карамелот ќе зависи од должината на варењето и од температурата на која се вари. Ако го варите подолго време ќе добиете погуст и потемен карамел. Ќе добиете околу 300 гр карамел.
– Карамелот може да го користите како прелив за сладолед или некој крем или пак да го додадете во кремот. Доволно е цврст за да користите како фил.