Десерт во чаша

Од:

Неодолива комбинација на чоколаден крем и вкусни црвени јагоди …

Потребно е:
80 гр чоколадо
80 мл слатка павлака
50 гр препечени и сомелени бадеми
125 гр путер
60 гр шеќер во прав
2 поголеми жолчки
4 лажици шлаг
200 гр јагоди

Подготовка:
– Чоколадото искршете го на помали коцки и ставете го во еден сад.

– Во друг сад на рингла ставете 80 мл слатка павлака и варете додека да дојде до вриење. Потоа прелијте ја преку чоколадото. Мешајте додека да се растопи чоколадото и да стане смесата хомогена.

– Горната смеса распоредете ја во четири чаши и ставете ги во фрижидер.

– Со миксер убаво изматете ги путерот, шеќерот во прав и жолчките додека да добиете хомогена смеса.

– Потоа додадете ги измелените бадеми и измешајте убаво.

– Добиениот крем подеднакво распоредете го во чашите.

– Најодозгора по желба може да ставите малку шлаг и да посипете со  исецкани јагоди.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска