Едноставно се топи во уста …
Потребно е:
1,5 чаша (од 200 мл) брашно
2 чаши вода
1 чаша шеќер
1 лажица путер
3/4 чаша масло
1 ванилин шеќер
1 лажиче цимет
Подготовка:
– Во сад на рингла ставете ги водата, шеќерот и ванилиниот шеќер и варете ги додека малку да се згуснат.
– Во друг сад на рингла растопете го путерот и додадете го маслото.
– На загреаното масло сипете го брашното и пропржете го околу 10 минути додека да потемни, со постојано мешање.
– Полека внимателно сипете го сирупот со шеќер и вода со постојано мешање. Додадете го циметот и повторно убаво измешајте.
– Смесата сипете ја во силиконски модли и оставете да се излади.
– Изладената алва извадете ја од модлите, украсете ја со ореви и посипете со малку цимет во прав.