Чорба од целер и бадеми

Од:

Ако имате желба да изедете вкусна кремаста, бела чорба ова е правиот рецепт за вас …

Потребно е:
1 целер
1 помала главица кромид
1 компир
50 гр бадеми
морска сол
1 л вода

Подготовка:
– На загреано масло пропржете го ситно сецканиот кромид. Во тоа додадете ги компирите и целерот сецкани на коцкички. Додадете сол и вода и оставете да се вари.

– Бадемите полијте ги со врела вода, почекајте 10-тина минути, изупете ги, исушете ги и сомелете ги во блендер. Додадете ги во чорбата уште додека зеленчукот не е омекнат.

– Кога ќе омекнат убаво сите состојки во чорбата, изблендирајте ја и додадете уште малку вода. Оставете да се вари додека не почне да врие и тогаш тргнете ја од рингла.

– Послужете ја топла, украсена по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска