Чоколадни целувки

Од:

Чоколадна фантазија …

Потребно е:
300 гр бело чоколадо
300 гр чоколадо за готвење
2 лажици шеќер
250 гр слатка павлака
125 гр путер
50 гр суво грозје
1 лажица рум
чоколадни трошки или чоколаден корнфлекс, за украсување
украсни хартиени корпички

Подготовка:
– Во еден сад на пареа растопете ги белото чоколадо, половина од слатката павлака и половина од путерот. Со оваа смеса наполнете ги до половина украсните хартиени корпички.

– Во секоја корпичка одозгора ставете по три зрна суво грозје кое претходно сте го потопиле во рум.

– Корпичките ставете ги во фрижидер да се излади и стегне смесата со која се полнети.

– Повторно во сад на пареа растопете ги чоколадото за готвење, остатокот од слатката павлака и путер, и две лажици шеќер. Измешајте убаво да добиете хомогена смеса.

– Кога смасата малку ќе се ислади ставете ја во шприц за украсување на колачи и преку додатокот во форма на ѕвезда нанесете ја преку белиот дел во корпичките. Корпичките наполнете ги до крај.

– Одозгора посипете со украсните чоколадни трошки. Додека ги послужите држете ги на ладно.

– Пред да ги послужите колачињата можете да ги извадите од хартиените корпички.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска