Чоколадна торта со сливи

Од:

Чоколадна фантазија …

Потребно е:
300 гр остро брашно
20 гр какао во прав
50 гр шеќер
75 гр ладен путер
1 лажица кисела павлака
100 гр растопено црно чоколадо
1 јајце

за чоколадниот крем:
150 гр путер
70 гр шеќер
3 жолчки
1 лажица екстракт од ванила
100 гр растопено чоколадо
10-тина преполовени црни сливи

Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 200 целзиусови степени.

– Во еден поголем сад измешајте ги брашното, какаото во прав, шеќерот и путерот и изматете малку со миксер.

– Потоа додадете ги киселата павлака, јајцето и растопеното чоколадо. Замесете тесто. Тестото не треба да се лепи на прсти и затоа додавајте брашно по потреба. Тестото треба да биде меко и еластично.

– Обликувајте го како топка, замотајте го во пластична фолија и ставете го во фрижидер околу 30 минути.

– За тоа време подгответе го чоколадниот крем. Во еден сад измешајте ги сите состојки за кремот и изматете додека не добиете хомогена смеса.

– Тестото со сукало раширете го со големина и облик на калапот во кој ќе го печете. Ставете го во намастениот калап и избоцкајте го со вилушка на неколку места.

– Ставете да се пече во загреана рерна околу 15 минути.

– Оставете го да се излади 10-тина минути, сипете го кремот и наредете ги половинките сливи. Повторно вратете го калапот во рерна и допечете го колачот уште околу 35 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска