Чоколадна плазма торта

Од:

Потребно е:

300 гр мелени плазма кекси

за една кора (треба да направите три вакви кори):
4 белки
4 лажици шеќер
4 лажици (од тие 300 гр) мелени плазма кекси
1/4 лажиче прашок за пециво

за филот:
12 жолчки
150 гр шеќер
100 гр чоколадо за готвење

2 пудинга со вкус на слатка павлака
600 мл млеко
5 лажици шеќер

250 гр путер или маргарин, на собна температура
остатокот од мелените плазма кекси

2 пакетчиња за шлаг крем од ванила
500 мл млеко
4 лажици шеќер

Подготовка:
– Калапот за торта со дијаметар од 24 см обложете го со хартија за печење.

– Прво поченете со подготовка на првата кора. Белките со шеќерот изматете ги во густ снег. Потоа во снегот од белки додадете ги мелените кекси и прашокот за пециво и полека измешајте со лажица. Оваа смеса сипете ја во калапот за торта.

– Рерната загрејте ја на 200 целзиусови степени и кога ќе ја ставите кората веднаш намалете ја температурата на 150 степени и печете 15-тина минути. Готовата кора извадете ја со калапот и оставете да се излади. Хартијата тргнете ја од кората непосредно пред да ја филувате. Истата постапка повторете ја и за другите две кори.

– Сега почнете да го подготвувате филот. Пенесто изматете ги жолчките со шеќерот и ставете ги да се варат на пареа со постојано мешање додека не се згуснат. Додадете го чоколадото и мешајте додека не се растопи. Оставете ја смесата да се излади.

– Измешајте ги прашокот за пудинг, шеќерот и малку од млекото за да немате грутчиња. Преостанатото млеко ставете го на рингла да се вари и во него сварете го пудингот. Садот покријте го со пластична фолија за да не ви се фати коричка на пудингот. Оставете го убаво да се излади.

– Во изладениот фил од жолчки додадете го путерот и убаво изматете со  миксер, а потоа додадете го и пудингот и уште малку изматете. Додадете ги мелените плазма кекси и измешајте со лажица. Оваа смеса оставете ја да се стегне во фрижидер најмалку еден час пред да филувате со неа.

– Во еден сад изматете ги шлаг кремот со млекото и шеќерот додека не се згусне.

– Земете ја првата кора со хартијата од горната страна и ставете ја на чинија за сервирање. Внимателно одлепете го од кората и филувајте ја кората прво со филот со плазма кекси, а потоа со шлаг кремот. Истото повторете го и со другите две кори.

– Тортата оставете ја преку ноќ да стои во фрижидер за да се соединат сите вкусови и за да омекнат корите.

– Тортата декорирајте ја по желба со изматен шлаг, топено чоколадо …

 

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска