Чоколадна бисквит торта

Од:

Чоколадо и бисквити во една нова комбинација …

Потребно е:
250 гр чоколадни бисквити
220 гр чоколадо исечено на мали парчиња
150 мл слатка павлака за шлаг
2 лажици путер

за преливот:
100 гр чоколадо
70 мл слатка павлака за шлаг
1 лажица путер

Подготовка:
– Калапот за торта со дијаметар од 20 см премачкајте го со путер или покријте го со хартија за печење.

– Бисквитите ситно издробете ги.

– Во сад на рингла загрејте го путерот и слатката павлака и пред да почнат да вријат тргнете го садот на страна и содржината прелијте ја над 220 гр чоколадо.

– Мешајте додека да се растопи целото чоколадо. Потоа додадете ги и бисквитите и убаво измешајте.

– Смесата сипете ја во калапот за торта и ставете ја во фрижидер најмалку 3 часа додека убаво да се стврдне.

– За тоа време направете го преливот. Загрејте го путерот и слатката павлака и пред да почнат да вријат тргнете го садот на страна и содржината прелијте ја над чоколадо. Мешајте додека да се растопи чоколадото.

– Преливот прелијте го над стврднатата смеса која претходно сте ја извадиле од калапот.

– Тортата исечете ја на парчиња и послужете ја со малку шлаг.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска