Брза штрудла со афион

Од:

Навистина превкусен колач, мек, ароматичен и лесен за подготовка …

Потребно е:
150 гр путер или маргарин
200 мл млеко
2 лажици шеќер
1 јајце
500 гр брашно
1 кесичка (10 гр) сув квасец

за филот:
250 гр мелен афион
1 чаша (од 200 мл) млеко
1 чаша шеќер
2 кесички ванилин шеќер

Подготовка:
– Прво подгответе го филот. Во сад на рингла ставете ги млекото, шеќерот и ванилиниот шеќер и оставете да провријат. Со врелата течност прелијте го мелениот афион. Оставете да се излади и афионот да ја впие течноста.

– Сувиот квасец ставете го во 200 мл млако млеко, додадете 1 лажиче шеќер, разматете го и оставете го 10-тина минути да стаса.

– Во еден сад ставете ги брашното, јајцето, путерот, 2 лажици шеќер и млекото со квасецот во него и замесете тесто. Тестото поделете го на два дела. Секој дел развлечете го со сукало со дебелина од 2-3 мм и должина околу 30 см.

Брза штрудла со афион1

– Развлечените теста премачкајте ги со филот од афион и замотајте ги како ролати. Ставете ги во тава претходно премачкана со маргарин.

Брза штрудла со афион2

– Одозгора премачкајте ги со разматено јајце и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска