Брз колач со тиква

Од:

Вкусен и ароматичен есенски колач …

Потребно е:
суви состојки:
200 гр бел шеќер
200 гр кафеав шеќер
250 гр брашно
2 лажичиња сода бикарбона
1 лажиче прашок за пециво
1 лажиче сол
1 кесичка од 5 гр цимет во прав
1/2 лажиче ѓумбир во прав
1/2 лажиче мелени каранфилчиња
1/2 лажиче рендано морско оревче

2 јајца
340 гр пире од тиква
150 мл масло
150 мл вода

Подготовка:
– Измешајте ги заедно сувите состојки и посебно сите останати состојки.

– Потоа споите ги двете смеси и полека измешајте.

– Калапот (33х10 см) убаво премачкајте го со путер и посипете со малку брашно. Сипете ја смесата во калапот и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 1 час и 15 минути. Проверувајте го колачот дали е печен кога ќе порумени.

– Печениот колач извадете го од калапот и уште топол завиткајте го во алуминиумска фолија. Оставете го потполно да се излади.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска