Подгответе се, овој колач брзо ќе го снема …
Потребно е:
за бисквитното тесто:
5 јајца
250 гр шеќер
100 мл масло
100 мл врела вода
250 гр брашно
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво
2 лажици какао во прав
за филот:
2 кесички пудинг од чоколадо
1 л млеко
6 лажици шеќер
за преливот:
4 кисели павлаки
5 лажици шеќер
4 кесички ванилин шеќер
Подготовка:
– Изматете ги белките, шеќерот, жолчката и ванилиниот шеќер. Додадете ги маслото и водата, а потоа и брашното и прашокот за пециво.
– Сварете ги пудинзите според упатсвото на пакувањето.
– Тавата во која ќе го печете колачот (25х35 см) малку намастете ја и посипете со брашно.
– Во тавата сипете половина од смесата со брашно. Во другата половина додадете го какаото и измешајте убаво да добиете хомогена кафена смеса.
– Сега со лажица ставете од кафената смеса на тестото во тавата, како што е прикажано на сликата.
– Уште врелиот пудинг ставете го над кафената смеса (види ја сликата).
– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени 15-20 минути. Проверете со чепкалка за заби дали е печена внатрешноста на колачот.
– Додека се пече колачот измешајте ги киселите павлаки, шеќерот и ванилиниот шеќер.
– Овој прелив веднаш сипете го на уште врелиот колач и зрамнете.
– Оставете го колачот убаво да се излади во фрижидер (најдобро преку ноќ).