Бродет од морски риби

Од:

Познато далматинско традиционално јадење …

Потребно е:
80 мл маслиново масло
250 гр кромид
3 чешниња лук
800 гр домати пелати (од конзерва)
2 лажичиња шеќер
1 лажица мелен сув зачин
500 гр шкарпина
500 гр ослиќ
сол
2 лажици сецкан свеж магдонос

Подготовка:
– На ладно маслиново масло кратко пропржете го кромидот исецкан на ленти и ситно сецканото лукче. Додадете малку вода и динстајте околу 5 минути.

– Сега додадете ги пелатите, шеќерот и мелениот сув зачин и продолжете со динстањето 15-20 минути.

– Додадете ја рибата исечена на помали парчиња, малку посолете и продолжете со варењето додека да омекне рибата. Од време на време протресете го садот во кој го готвите бродетот.

– Готовиот бродет посипете го со сецкан магдонос и послужете го со сварена палента.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска