Босански лонец

Од:

За денешниот ручек подгответе го ова вкусно традиционално босанско јадење од месо и зеленчук…

Потребно е:
1,5 кг помасно месо со коски (телешко, јагнешко, свинско)
3-4 средно големи компири
3 домати
1 модар патлиџан
150 г боранија
2 пиперки
2-3 главици кромид
2-3 моркови
1 китка магдонос
1 помала главица зелка
сол, бибер
мелен сув зачин
мелена црвена пиперка
100-200 мл вода
масло

Подготовка:
– Месото исечете го на поголеми парчиња.

– Зеленчукот исецкајте го покрупно освен морковите, магдоносот, боранијата и пиперките.

– Земете подлабоко земјено грне (лонец) и на дното ставете еден слој од месото. Потоа наредете слој зелка исецкана на поголеми парчиња. Продолжете со редење на целиот зерленчук и целото месо додека не ги потрошите.

– Секој слој зачинете го со сол, бибер, мелен сув зачин и мелена црвена пиперка.

– Кога ќе го наредите лонецот одозгора полејте со малку масло и вода.

– Лонецот поклопете го со хартиена кеса која ќе ја заврзете со конец околу отворот на лонецот.

– Босанскиот лонец варете го 3-4 часа на тивко.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска