Босански локум

Од:

Оригинални босански колачиња …

Потребно е:
3 белки
3 кафени филџани шеќер во прав
250 гр путер (може и маргарин)
3 кафени филџани зејтин
100 гр кокос
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
брашно, по потреба

Подготовка:
– Во еден сад ставете ги белките и шеќерот и со миксер пенесто изматете ги.

– Додадете додадете го омекнатиот путер (или маргарин) и убаво изматете.

– На крај додадете ги зејтинот, кокосот, прашокот за пециво, ванилиниот шеќер и брашно, по потреба колку да добиете тесто кое лесно се обликува, не се лепи на рацете и не е многу тврдо.

– Тестото обликувајте го во форма на цилиндар со дебелина колку еден прст и  исечете го на еднакви делови.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени но внимавајте да не ги препечете, треба да останат бели.

– Печените локуми увалкајте ги во шеќер во прав со ванилин шеќер во него.

– Локумите чувајте ги во метални кутии.

– По желба во тестото додадете може да додадете и мелени ореви и во тој случај че ја намалите количината на брашно.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска