Бела кремаста торта

Од:

Кремаста, декоративна и неверојатно вкусна …

Потребно е:
за кората:
200 гр сецкани ореви
8 белки
100 гр шеќер
2 пакетчиња ванилин шеќер
80 гр пченично остро брашно
1 лажиче прашок за пециво
50 мл масло
100 гр суво грозје

за премачкување на кората:
100 гр џем од кајсии

за кремот:
8 жолчки
120 гр шеќер
2 пакетчиња ванилин шеќер
300 гр маскарпоне сирење
150 мл слатка павлака

за украсување:
500 гр шлаг во прав
чоколадни трошки

Подготовка:
– Поголема тава со дијаметар од 30 см обложете ја со хартија за печење, премачкајте со путер и посипете со брашно.

– Оревите крупно исецкајте ги и распоередете ги на тавата.

– Белките изматете ги убаво во густ шлаг, додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер до добиете густ, бел, пенест крем.

– Додадете го брашното измешано со прашокот за пециво, измешајте, а потоа додадете ги и маслото и сувото грозје. Подготвената смеса сипете ја над оревите во тавата.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени и веднаш смалете ја температурата на 180 степени. Печете 15-20 минути, извадате ја тавата од рернаи ставете ја на влажна крпа околу 15 минути.

– Кората превртете ја на чинија за торти, така што орасите да бидат горе. Оставете да се излади, а потоа премачкајте ја со џем.

– За кремот, ставете ги жолчките во метален сад и заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер и матете додека не добиете густа пена.

– Садот со жолчките ставете го врз друг сад со врела вода и варете го кремот на пареа со постојано мешање (околу 10 минути). Варениот крем оставете го да се излади.

– Во изладениот крем додадете го маскарпоне сирењето, а потоа полека измешајте и слатката павлака која претходно сте ја изматиле во густ шлаг.

– Над кората нанесете го кремот и оставете неколку саати да се лади во фрижидер.

– Пред да ја послужите тортата премачкајте ја со претходно изматениот шлаг.

– Изладената торта исечете ја на парчиња и посипете ја со чоколадно трошки.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска