Кремаста, декоративна и неверојатно вкусна …
Потребно е:
за кората:
200 гр сецкани ореви
8 белки
100 гр шеќер
2 пакетчиња ванилин шеќер
80 гр пченично остро брашно
1 лажиче прашок за пециво
50 мл масло
100 гр суво грозје
за премачкување на кората:
100 гр џем од кајсии
за кремот:
8 жолчки
120 гр шеќер
2 пакетчиња ванилин шеќер
300 гр маскарпоне сирење
150 мл слатка павлака
за украсување:
500 гр шлаг во прав
чоколадни трошки
Подготовка:
– Поголема тава со дијаметар од 30 см обложете ја со хартија за печење, премачкајте со путер и посипете со брашно.
– Оревите крупно исецкајте ги и распоередете ги на тавата.
– Белките изматете ги убаво во густ шлаг, додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер до добиете густ, бел, пенест крем.
– Додадете го брашното измешано со прашокот за пециво, измешајте, а потоа додадете ги и маслото и сувото грозје. Подготвената смеса сипете ја над оревите во тавата.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени и веднаш смалете ја температурата на 180 степени. Печете 15-20 минути, извадате ја тавата од рернаи ставете ја на влажна крпа околу 15 минути.
– Кората превртете ја на чинија за торти, така што орасите да бидат горе. Оставете да се излади, а потоа премачкајте ја со џем.
– За кремот, ставете ги жолчките во метален сад и заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер и матете додека не добиете густа пена.
– Садот со жолчките ставете го врз друг сад со врела вода и варете го кремот на пареа со постојано мешање (околу 10 минути). Варениот крем оставете го да се излади.
– Во изладениот крем додадете го маскарпоне сирењето, а потоа полека измешајте и слатката павлака која претходно сте ја изматиле во густ шлаг.
– Над кората нанесете го кремот и оставете неколку саати да се лади во фрижидер.
– Пред да ја послужите тортата премачкајте ја со претходно изматениот шлаг.
– Изладената торта исечете ја на парчиња и посипете ја со чоколадно трошки.