Бамји со домати

Од:

Нешто брзо, вкусно и хранливо …

Потребно е:
450 гр бамји
1/2 конзерва пасирани домати
1 главица кромид
3 чешниња лук
семки коријандер (по вкус)
сол и бибер, по вкус
сок од 1 лимон
маслиново масло
свеж лист од целер

Подготовка:
– Кромидот и лукот ситно исецкајте ги.

– На неколку лажици маслиново масло пропржете ги кромидот и лукот.

– Додадете ги бамјите и динстајте ги на средна температура 5-7 минути.

– Кога ќе омекнат бамјите додадете го пирето од домати, зачинете со сол и бибер, додадете ги семките коријандер по вкус, сокот од лимон и додадете вода за да ги покрие бамјите.

– Варете околу 30 минути на средна температура. Не го мешајте јадењето за да не се распаднат бамјите, само затресете го садот во кој се варат бамјите.

– Јадењето е готово кога ќе омекнат бамјите, но внимавајте да не ги преварите.

– Пред да го послужите посипете го со ситно сецкани листови целер. Исечете и кришки лимон.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска