Баклава со тиква и кокос

Од:

Интересен фил за баклава …

Потребно е:
500 гр кори за пита

за шербетот:
500 гр шеќер
600 мл вода
1 лимон

за филот од тиква:
1 кг изрендана тиква (на крупната страна од рендето)
150 гр брашно од кокос
4 кесички ванилин шеќер

за премачкување на корите:
100 гр кокосово масло или путер

Подготовка:
– Измијте ја тиквата убаво и после излупете ја и исчистете ја од семките. Исечете ја на парчиња и изрендајте ја на крупно ренде.

– Сварете го шербетот. Во сад на рингла сипете ја водата, шеќерот и лимонот. Кога ќе почне да врие оставете го да врие 15-тина минути за да добиете погуст шербет. Оставете да се излади.

– Растопете го кокосовото масло или путерот. Премачкајте ја тавата и ставете ја првата кора и премачкајте ја со маснотијата. На истиот начин ставете уште две кори. Сега на третата кора ставете од филот со тиква и посипете со кокосово брашно кое претходно сте го измешале со ванилиниот шеќер. Сега почнете повторно со редење на корите, се по три. Овде одат 4 слоеви кори и 3 слоеви фил.

– Така наредената баклава исечете ја на коцки, а секоја коцка дијагонално на половина. На тој начин од една коцка ќе добиете два триаголника.

– Баклавата печете ја во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 1 час.

– Печената баклава уште врела прелијте ја со изладениот шербет. Оставете да отстои преку ноќ за да се впие убаво шербетот.

– По желба во филот може да ставите малку изрендана кора од портокал или малку цимет.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска