Баклава со ореви и суво грозје (посно)

Од:

За сите сладокусци …

Потребно е:
1/2 кг тенки кори за баклава
1/2 кг шеќер
сок од 1/2 лимон
400-500 гр мелени ореви
200 гр суво грозје
1/2 л масло
1 кесичка црн чај

Подготовка:
– Прво подгответе го шербетот. Во сад на рингла ставете да се растопи 1 лажица шеќер (да се карамелизира). Додадете 1/2 л вода, 1/2 кг шеќер и сок од 1/2 лимон. Сварете го шербетот додека да се згусне. Во шербетот ставете 1 кесичка црн чај да стои околу 5 минути и потоа извадете ја. Оставете го шербетот да се излади.

– Тавата од рерна премачкајте ја со масло на дното и страните.

– Ставете 2 кори, премачкајте ја горната кора со масло и рамномерно филувајте ја со ореви и суво грозје.

– Постапката повторете ја додека да ги потрошите сите состојки. Последните 2 кори убаво премачкајте ги со масло и испрскајте ги со вода.

– Баклавата исечете ја на парчиња со големина по желба, но не до дното на тавата.

– Сипете масло во сите засеци и ставете да се пече во загреана рерна на 150 целзиусови степени.

– Кога ќе порумени (после 30-40 минути) извадете ја од рерна и веднаш прелијте ја со изладениот шербет. Покријте ја со фолија додека да се излади.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска