Ароматично полнето пиле во вино

Од:

Вкусно, сочно, ароматично …

Потребно е:
1 пиле околу 1,5 кг
100 гр стар леб
50 мл млеко
3 помали главици кромид
2 чешниња лук
100 гр димени колбаси
3 лажици мелени ореви
1 китка магдонос
200 мл бело вино
1 јајце
масло
малку путер
сол, бибер
3 поголеми компири

Подготовка:
– Лебот издробете го во една чинија и сипете го млекото.

– Помешајте ги солта и биберот и од сите страни втријте ги во пилето.

– Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и пропрќете ги на малку масло.

– Колбасите исецкајте ги на тркалца.

– Тргнете ја тавата со кромидот и лукот на страна и додадете ги колбасите, ситно сецканиот магдонос, оревите, натопениот и исцеден леб, сол бибер по вкус и јајцето. Убаво измешајте да добиете хомогена смеса.

– Со вака подготвената смеса наполнете ја внатрешноста на пилето, отворот затворете го со чепкалки за заби, а крилцата и копаните поврзете ги со кујнски конец.

– Пилето ставете го во намастен сад за печење и полијте го со 3-4 лажици растопен путер.

– Ставете го да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 1 час. Од време на време полевајте го со вино и со течноста од садот во кој се пече.

– Во меѓувреме исчистете ги компирите и исечете ги на кришки. Ставете ги во садот во кој се пече пилето и печете ги додека не омекнат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска