Малку поинаков начин на подготовка на пилешко месо …
Потребно е:
400 гр пилешки гради
2 моркови
1 конзерва кокосово млеко
2 лажичиња кари зачин
1 лажиче кумин
1 лажиче куркума
1 лажиче шумбир во прав
1 лажиче слатка мелена црвена пиперка
3 лажици сецкан свеж магдонос
1 лажица сецкан свеж коријандер
прстофат чили во прав
прстофат цимет
сол, бибер
Подготовка:
– Пилешкото месо исецкајте го на коцки, зачинете ги со зачините, додадете масло, измешајте и оставете да стои барам 30 минути.
– Загрејте малку масло во вог тава и додадете го пилешкото месо. Испржете го од сите страни.
– Додадете ги морковите исецкани на кратки стапчиња. Кратко пржете ги и потоа додадете малку вода и оставете да се динста.
– Кога морковите ќе омекнат малку додадете го кокосовота млеко и уште зачини. Варете додека сосот малку да се згусне.
– Додека се вари сосот сварете го оризот. На крај посипете го се сецкан магдонос и коријандер.
– Ова јадење послужете го топло.