Ароматични ракчиња со кари и бело вино

Од:

За сите љубители на морска храна …

Потребно е:
500 гр ракчиња
2-3 лажици маслиново масло
прстофат лута мелена црвена пиперка
4 чешниња ситно сецкан лук
60 мл суво бело вино
2 лажици сок од лимон
1/2 лажица мелена црвена пиперка
20 гр путер
2 лажици ситно сецкан свеж магдонос
морска сол и бибер, по вкус

Подготовка:
– Загрејте го маслото во поголема тава. Додадете прстофат лута црвена пиперка и и пржете со постојано мешање околу 30 секунди.

– Додадете го ситно сецканиот лук и пржете околу 1 минута додека да замириса.

– Додадете ги исчистените ракчиња, вино, путер, сокот од лимон и мелената црвена пиперка. Динстајте околу 5 минути или додека ракчињата не ја променат бојата.

– Посипете со сол и бибер, посипете со сецкан магдонос.

– Послужете со сварен ориз или паста, по избор.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска