Ароматичен млад грашок со зачини

Од:

Малку поинаков начин на подготвуање на млад грашок…

Потребно е:
масло, колку да го покрие дното на садот
1/2 лажица ким
1 поголема главица кромид
3 чешниња лук
1 зелено луто пиперче
220 г малд грашок или 1/2 пакување замрзнат
2 средно големи моркови
1 лажиче коријандер во прав
1/2 лажиче ѓумбир во прав
1/2 лажиче куркума во прав
2 средно големи компири
1 лажица пире од домати или 1/2 конзерва пелати домати
сол, по вкус
околу 500 мл топла вода
1 лажица нишесте
100 мл јогурт

Подготовка:
– Исчистете го кромидот, морковите, лукчето и компирите. Кромидот исечете го на тенки полумесечинки, лукот изгмечете го, морковите исечете ги на тркалца, а компирите на половина.

– Отстранете ги семките на пиперчето и исецкајте го на коцкички.

– Во сад на рингла загрејте го маслото и додадете ги зрната ким. Кога кимот добро ќе се испржи (зрната треба да почнат да потпукнуваат) додадете го сецканиот кромид. Пропржете го неколку минути со постојано мешање.

– Сега додадете ги морковите, лукот и пиперчето и пржете ги неколку минути.

– Кога ќе омекне зеленчукот додадете го грашокот. Зачинете по вкус и пржете 5-6 минути со постојано мешање.

– Смалете ја малку температурата, додадете го пирето од домати и измешајте.

– Потоа додадете ги компирите, досипете вода, поклопете го садот и оставете го јадењето да се крчка на тивко околу 30 минути.

– Кога ќе испари целата течност додадете ја запршката (нишесте разматено во јогурт) и оставете уште малку да се крчка.

– Ова јадење сервирајте го топло со варен ориз или пак чапати лепче.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска