Археолозите открија голем замок на Маите во Канкун

Од:

Археолозите пронајдоа голем замок, кој го користела елитата на Маите пред повеќе од 1000 години во стариот град Кулуба, во близина на денешното монденско летувалиште Канкун, во источно Мексико.

Националниот институт за антропологија и историја (ИНАХ) соопшти дека остатоците од шест метри високата градба, долга 55 метри и широка 15 метри, укажуваат дека дворецот бил во употреба во два долги периоди, меѓу 600 и 1050 година.

Цивилизацијата на Маите била во подем меѓу 250 и 900 година, и опфажала големо подрачје од денешните јужно Мексико, Гватемала, Белизе и Хондурас.

Замокот е откриен во источниот дел на археолошкото наоѓалишпте Кулуба, клучно прехиспаниско наоѓалиште во денешната мексиканска држава Јукатан.

Би можело да ве интересира

Фосилни остатоци од дрво старо 20 милиони години на Лезбос

Ана Ололовска

Популаризација на архео паркот Бразда

Ана Ололовска

Пронајден голем викиншки брод во кој можеби бил закопан крал

Ана Ололовска

Нов монолит се појави во Калифорнија

Ана Ололовска

Вредна бронзена коњска глава вратена во Пекинг после 160 години

Ана Ололовска

Откриени и мапирани нови археолошки локалитети и поединечни наоди на источниот брег од Охридското Езеро

Ана Ололовска