Зголемен водостојот на Дојранското и Охридското Езеро

Од:

За по еден сантиметар е зголемен водостојот на Дојранското и на Охридското Езеро, додека нивото на Преспанското Езеро е исто како вчера.

Согласно последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), водостојот на Дојранското Езеро е повисок за 2,71 метри од повеќегодишниот просек за декември, а на Охридското за 3 сантиметри, додека нивото на Преспанското Езеро е за 1,55 метри пониско од просечното. Со тоа водостојот на Преспанското Езеро е 3 сантиметри под апсолутниот минимум 842,25 (мнм).

Повисоко од просечното е и нивото на речиси сите реки во земјава и бележи благо зголемување или намалување во споредба со вчера.

Би можело да ве интересира

Зголемено нивото на реките, езерата во рамки на просекот за јуни

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридско Езеро, Преспанско под апсолутниот минимум

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска