Заев пред претставниците на Светска банка: Владините мерки ги ублажија последиците од кризата

Од:

Владините мерки за поддршка на реалниот сектор како и заложбите за помош на најранливите категории во услови на здравствено-економска криза со фокус на идните заложби за стимулирање на националната економија на долг рок, беа тема на онлајн состанокот на премиерот Зоран Заев, министрите за финансии Фатмир Бесими и за економија Крешник Бектеши со Масимилијано Паолучи, директор на Светска банка за Северна Македонија и Косово и Кун Давидсe, извршен директор во Одборот на директори на Групацијата Светска банка во Вашингтон.

На состанокот, како што соопштија од владината прес-служба, во фокусот била дискусијата за важноста на анализата заснована врз реални истражувања за информирање на одлуките за политиките кон кои треба да се насочат владините активности со крајна цел продолжување и одржување на правичен и одржлив раст.

Премиерот Заев ја истакна посветеноста на Владата за справување со предизвиците на краток како и обезбедување услови за побрзо економско опоравување на среден и долг рок, притоа потенцирајќи на важноста од соработка со Светска банка како стратешки партнер, кој обезбедува голема поддршка за државата.

Од страна на Светската банка е нотирано дека владините мерки ги ублажија негативните ефекти од кризата и е нагласено дека заедничката соработка во однос на предлог-мерките согласно светските искуства и преземената акција особено во делот на субвенционирање на платите резултираа со зачувување на работните места во микро, малите и средните претпријатија. Дополнително, мерките донесени од Владата го олеснија влијанието врз сиромашните, што е и потврдено со пониски стапки на раст на сиромаштијата од очекуваните.

Во разговрите е истакната важноста домашните компании да ја подобрат конкурентноста и продуктивноста за постигнување посилен економски раст во иднина. Во таа насока, поддршката за компаниите треба да биде насочена кон дигитализацијата, технолошки развој, подобрување на капацитетите за управување, поддршка на диверзификација на извозот, како и спроведувањето на европскиот зелен договор. Дополнително, регионалниот развој е од голема важност за економски напредок, како и зајакнување на женското претприемништво.

На состанокот е разговарано за важноста на одржливи инвестиции во образованието и човечкиот капитал, поттикнување на иновативноста за отворање нови работни места и инвестиции. Конечно, на дискусијата е истакнато дека за натамошен развој и унапредување на деловниот амбиент од особена важност е привлекувањето и задржување инвестиции со поголема додадена вредност, подобрување на пристапот до финансии, како и намалување на конкуренција од неформален сектор и сузбивање на корупцијата.

Би можело да ве интересира

ЕЕЗ: Договорот меѓу Макпетрол и Владата на Северна Македонија се ближи до целосна реализација

Жарко Настоски

Текстилните компании изненадени, мислеле дека државната помош ќе продолжи и во јануари

Жарко Настоски

Разрешен првиот човек на Царина Танасоски, на негово место доаѓа Горан Сугарески

Жарко Настоски

Владата ја усвои Програмата за задолжителна имунизација на населението во 2021 година

Жарко Настоски

ССК: Мерките за помош на компаниите да продолжат до април, петтиот пакет да биде донесен во јануари

Светска банка прогнозира 3,6 отсто раст на БДП во Македонија годинава и 3,5 во 2022

Жарко Настоски