За 8 Март преку видео ќе се привлекуваат жените да пристапуваат во Армијата

Од:

Во пресрет на 8 Mарт, Меѓународниот ден на жената во Министерството за одбрана беше промовирано новото анимирано видео посветено на привлекувањето жени во редовите на Армијата на Република Северна Македонија.

Видеото е изработено заедно со Канцеларијата на UNWomen во Скопје, а има за цел да покаже дека жените и мажите во армијата се еднакви и оти приоритет за Министерството за одбрана е воспоставување целосна родова рамноправност и родова перспектива во армиските редови.

На денешната средба, како што соопштија од МО, координаторката на работната група за родова еднаквост во Министерството, Катерина Ставреска и раководителката на Канцеларијата на UNWomen во Скопје, Весна Ивановиќ Кастаред заклучиле дека меѓусебната соработка е на исклучително високо ниво и дека од оваа соработка произлегле важни документи што го воспоставуваат системот за целосна родова еднаквост во Армијата, како новото Упатство за организирање и водење на родова обука, Правилникот и Водичот за заштита од вознемирување, како и ново-промовираното видео.

Ставреска посочила дека Министерството интензивно и посветено работи на полето на родовата еднаквост, а пример за тоа, освен споменатите документи е и сертифицирањето и поставувањето на 36 родови советници во Министерството и во сите единици на Армијата, чија задача е да го советуваат раководството, но и вработените за прашања поврзани со родовата еднаквост.

Би можело да ве интересира

Николиќ: Ниту еден професионален војник со наполнети 45 години нема да остане незгрижен, а неговиот статус нерешен

Ана Ололовска

Поранешни војници со наполнети 45 години бараат решавање на нивниот статус во најбрз рок

Ана Ололовска

Реновиран објектот на армиските Ренџери

Ана Ололовска

Професионалните војници по 45-тата ќе можат да продолжат и како пожарникари во територијалните против-пожарни единици

Ана Ололовска

Професионалните војници на крајот на ангажманот со можност да добијат 1.000 евра за секоја година минат труд

Професионалните војници на крајот на ангажманот ќе можат да добијат по 1.000 евра за секоја година минат труд

Ана Ололовска