Врховен му ја одби жалбата на Вангеловски за неговото разрешување од функциите

Од:

Врховните судии ја одбија жалбата на нивниот експретседател Јово Вангеловски, со која се противеше на одлуката донесена од Судскиот совет за негово разрешување од функциите. Судиите го потврдиле решението за негово времено оддалечување од вршење на судиска функција и функција претседател на суд.

„На истата седница жалбениот совет донесе одлука со која што жалбата на жалителот ја одби како неоснована и го потврди решението на Судскиот совет“, стои во одлуката на судиите од Врховен суд.

Вангеловски беше разрешен во септември минатата година поради нестручно и несовесно вршење на функцијата. Преставката за разрешувањето ја поднесе невладината организација „Зелена лупа“ поради донесена одлука од страна на Вангеловски за укинување на притворот на Сеад Кочан додека тој беше во бегство.

Би можело да ве интересира

Врховниот суд ги одби жалбите на обвинетиот Драги Рашковски

А1он

Советот за жалби при Врховниот суд ја одби како неоснована жалбата на Лидија Неделкова

Ана Ололовска

Судијката Беса Адеми избрана за претседателка на Врховниот суд

Ана Ололовска

Отфрлена кривичната пријава на судијката Неделкова против Здравев и два членови на Судски совет

Катерина Павлова-Николовска

Комитетот за правда на Сенатот ја поддржа Барет за нов член на Врховниот суд на САД

Жарко Настоски

Три месеца од разрешувањето на Јово Вангеловски, врховните судии ќе бираат кој да одлучува за неговата жалба

Васко Маглешов