Вранишковски од Идризово пренесен во Шутка

Од:

Јован Вранишковски, расчинетиот владика на МПЦ, од затворот во Идризово е пренесен во Истражниот затвор „Шутка“.

На Вранишковски ќе му се суди за нови кривични дела, кои тој ги извршил.

Православната охридска архиепископија (ПОА), каде што Вранишковски е поглавар, апелира, судските органи внимателно и со разум да се однесуваат, бидејќи според нив, тој се наоѓа во лоша здравствена состојба. Која , велат е поради лошите затвороски услови.

Напоменуваат дека Вранишковски има дијабетис и сериозни проблеми со рбетниот столб, и во истражниот затвор „Шуто Оризари“ во сурови услови е држен 23 часа во затворска келија и имал можност од еден час движење помеѓу затворските ѕидови, а не му бил дозволено излегување во дворот!

„Апелираме до судските органи на разум и милосрдност, дека сосема е очигледно дека во демократските општества слободата на уверувањето не се решава со затвор“, стои во реакцијата на Православната охридска архиепископија.

Би можело да ве интересира

МПЦ нема против што некои цркви не признаа без придавката „македонска“

Орце Костов

Црквата на Чешка и Словачка ја призна МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“

Орце Костов

Романската православна црква ја призна афтокефалноста на МПЦ-ОА

МПЦ се премисли за забраната за погреби на Св. Никола: Нема одлука, поради меѓусебна некоординираност некој погрешно пренел дека се забранети

Маја Илиевска-Пачемска

Митрополитот Агатангел: Бугарската црква го оцрни македонскиот народ, грешка беше што побаравме да ни биде црква-мајка

Орце Костов

Бугарската црква ќе ја признае МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“, не како Охридска архиепископија

Орце Костов