Вработените во СЈО чекаат плата за септември

Од:

Обвинителите, стручната и административно-техничка служба сè уште не ја добиле септемвриската плата од СЈО. Законскиот рок истекува утре, но извесно е дека до крајот на неделата тоа нема да се случи.

Специјалните oбвинители треба да ја добијат последната половина плата за септември. Истражителите, пак, треба да ги добијат само додатоците на плата, бидејќи тие плата добиваат од Министерството за внатрешни работи и финансиската полиција.

Списоците за исплата на плата биле подготвени, но поради разрешувањето на доскорешната шефица Катица Јанева, никој нема овластување да ги пушти пресметките за исплата.

Останува неизвесно дали вработените во СЈО овој месец ќе ги добијат високите надоместоци за доверливост кои Јанева со години им ги исплаќаше на вработените, или сепак тоа ќе биде само чистата плата и додатоците.

Според информации на „А1он“ неколку вработени во СЈО сакале доброволно да си заминат, но и во тоа се блокирани, бидејќи нема потписник на решенијата за прекин на нивниот работен однос.

Ова прашање може да се реши со измени на Законот за јавнообвинителски службеници, кое Министерството за правда го испрати до Собранието.

„Пратен е во Собрание и очекуваме да се стави на седница. Со законот републичкиот обвинител ќе добие овластување да одлучува за распределбата на вработените, да потпишува плата или практично да го менува специјалниот јавен обвинител со сите овластувања во однос на вработените“, одговорија од Министерството за правда за „А1он“.

Би можело да ве интересира

Ефикасноста и брзината на одвивање на кривичните постапки се главен проблем, покажува Третиот извештај за СЈО

Ана Ололовска

Русковска: Факт е дека Јанева примила пари

А1он

Уставниот суд ќе ја оценува уставноста и законитоста на уредбите за додатоци и надоместоци во јавниот сектор, за платите на избраните и именуваните лица и за СЈО

А1он

Прекршочни пријави за обвинителите на СЈО – не ги пријавувале надоместоците

Мери Јордановска

Влада: Трошоците за СЈО се за стручните служби и за комуналии до престанокот на постоење на ова обвинителство

А1он

Адвокатката на Јанева задоволна од сведочењето на Камчев во „Рекет“

Кристијан Ландов