Во Скопје речиси 50 отсто од децата се невакцинирани со ди-те-пер

Од:

Во текот на вчерашниот ден Државниот санитарен здравствен инспекторат излезе на терен, сите инспектори почнаа да вршат вонреден инспекциски надозр и се издадени решенија во сите градинки со забрана за прием на невакцинирани деца со ди-те-пер вакцината (дифтерија-тетанус-пертусис) која ги штити децата од голема кашлица.

– Согласно првичните информации, речиси 50 отсто од децата во Скопје се невакцинирани со ди-те-пер или се нецелосно вакцинирании и лично сметам дека е поразителен факт за општеството. Бројките ги извлековме од списоците со деца од градинките, оваа акција ќе продолжи, директорите на детските градинки дадоа уверување дека ќе ја политуваат мерката – истакна директорката на ДСЗИ, Рената Младеновска.

Имало реакции од родители дека вакцинирано дете требало да седи дома 20 дена, како и реакции од родители чии деца биле вратени од градинка иако имале закажно вакцинирање, но од ДСЗИ таква мерка не е издадена ниту пак инспекторите ќе прават исклучоци за некои деца.

– Неточна е мерката дека деца треба да се седат дома. Ние започнавме да вршиме инспекциски надзор во внатрешноста на земјата, од првичните информации во другите градови имаме покриеност со имунизација со ди-те-пер од скоро 95%. Родителите се одговорни и го почитуваат редовниот календар за имунизација, очигледно проблемот е во Скопје – рече Младеновска.

ДСЗИ постапува исклучиво по препораките на Комисијата и со одлука на министерот и нема да се постапува со исклучоци како што се случаите со

Би можело да ве интересира

Невакцинирани деца со ДТП од денеска нема да се примаат во градинките

Горан Наумовски

Од понеделник Инспекторатот ќе изрекува забрани за прием на невакцинирани деца во градинките

Орце Костов

Здравствениот инспекторат ќе ги контролира вакциналните потврди за градинка, министерот ги прифати препораките

Катерина Ѓуровски

Инспекторатот ќе забрани невакцинирани деца во градинките кога ќе добие одлука од министерот

Орце Костов

Училиштата и градинките ќе плаќаат за 35 отсто поевтино парно, Регулаторот ги намали сметките

Орце Костов

Во градинките лани биле згрижени 35 932 деца

Ана Ололовска