Во Кавадарци презентација на вооружување, опрема и возила на Армијата на Северна Македонија и на САД

Од:

Во Кавадарци вечерва се реализира презентација на вооружување, опрема и возила од Армијата на Северна Македонија и на САД, кои учествуваат во теренската вежба Одлучен удар. На оваа презентација се приклучи и ТППЕ на Општина Кавадарци со своите возила и опрема. Презентацијата е збогатена со аниматори за деца, жонглери, уличен баскет,музика и дружење. Целта е сите граѓани одблизу да се запознаат со вооружувањето и опремата на двете армии.

-На задоволство на општина Кавадарци и на граѓаните заедно, со НАТО и со американската војска, нормално со армијата на нашата држава, се договоривме денеска да направат презентација на опрема, која е стационирана во базата Криволак. Ова е добар начин и цивилното население да се запознае со самата воена опрема и да се биде блиску до народот. Сите впечатоци кои нашите посетители ги оставаат се одлични, затоа што се наидува на насмеани и топли ликови и ликови кои си ја сакаат својата држава и армијата како важен дел од државата, рече градоначалникот Митко Јанчев.

Задоволство од тоа како беа пречекани, со насмевки од сите страни, изрази и Давид Полингер, од Хановер. Рече дека ова е негова прва посета овде и дека првпат излегува од неговата база од Америка и да ја посети нашата држава. Нагласи дека е презадоволен и покрај тоа што деновиве е малку повеќе жешко.

„Одлучен удар“ е досега најголема вежба која ја организира нашата армија во која учествуваат околу 2.700 војници од армии на уште пет сојузници – САД, Литванија, Албанија, Бугарија и Црна Гора. Нашата армија и војската на САД учествуваат со по 1.300 војници, додека Црна Гора со 75, Литванија 10, Бугарија 25 и Албанија со 25 војници.

Вежбата има за цел зајакнување на стандардните оперативни процедури на единиците од составот на армијата, подобрување на интероперабилноста и унапредување на заемното разбирање и доверба и зајакнување на меѓусебната соработка.

Би можело да ве интересира

НАТО индустриски ден: Економски придобивки за македонските компании од членството во Алијансата

Ана Ололовска

Армијата широко ги отвори вратите за жените

Најсофистицирана информатичка опрема за Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“

Ана Ололовска

Во новиот Предлог-буџет над 10 милијарди денари за одбраната

Ана Ололовска

ВИДЕО: Војска пристигна во „Охис“ по излевањето на високотоксична хемикалија

Габриела Димковиќ-Мишевска

Шекеринска: Законот за служба во Армијата има цел да покаже дека го заслуживме местото во НАТО