ВМРО-НП: Заклучоците што ги гледа сега македонската јавност се договорени пред повеќе од две години

Од:

ВМРО-Народна партија го поздравува напредокот на двете историски комисии како чин на позитивниот пат на Северна Македонија кон Евроатланската интеграција.

ВМРО-Народна партија сака да потсети на техничкиот дел од договорот дека овие заклучоци што ги гледа сега македонската јавност се договорени пред повеќе од две години, за жал тогаш бугарската страна тоа го оцени како премалку и стави вето.

„Секој што се занимава со висока политика во Македонија претпоставуваме дека треба да го знае тој факт затоа што беше кажуван и од претседателот на државата и од претходниот премиер како и од претседателот на нашиот дел од комисијата, затоа изненадува чудењето кое сега одредени политички лидери го искажуваат.

Што се однесува до содржината ВМРО-Народна партија смета дека во заедничкиот договор се изнесени многу добро познати факти за целата светска и балканска византологија и медиевистика, а тие што гласно се чудат треба да се запрашаат не за фактите туку за тоа што некој ги манипулирал и ги учел со лажни податоци. Прашањето е дали некој сака да се соочи со фактите или да живе во лаги“, соопшти ВМРО-НП.

„И конечно сакаме да ги потсетиме сите загрижени дека во времето на десетгодишната антиквизација на македонската историја и петте личности, Св. „Кирил и Методиј“, Св. „Климент и Наум“ и Цар Самоил беа комплетно омаловажени и обесмислени во нивното дело и некако вооопшто не ги спомнувавме.

Имено ако имаме континуитет со Античка Македонија тогаш зошто е славата на овие светци за христијанизирањето и описменувањето ако сето тоа го имаме неколку века пред нив, а да не зборуваме за Цар Самоил дека во најмалку десеттина книги на античките експерти беше прогласен за бугарски цар, а притоа не повикуваа да го славиме Василиј втори.

Сите тие кои тогаш молчеа и го поддржуваа тоа искривување на историјата денеска критикуваат.

Затоа можеме и да кажеме дека ова е враќање на Св. Кирил и Методиј на Св. Климент и Наум на Цар Самоил во македонската историографија“, се наведува во соопштението на ВМРО-НП.

Би можело да ве интересира

ВМРО-НП: Остро се спротивставуваме на иницијативата за увоз на отпад за согорување како алтернативно гориво

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Македонската влада да влезе во преговори за купување дронови од Турција

Ана Ололовска

ВМРО-НП: ВМРО-ДПМНЕ продолжува да биде носител на антибугарската хистерија во С. Македонија

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Поддржуваме промена на Уставот

Ана Ололовска

ВМРО-НП предлага: На прославите на Илинден во Крушево да нема политички говори

Горан Наумовски

ВМРО-НП: Јасно е дека Бугарија има дозволено на ЕУ со нас да комуницира на македонски јазик што е огромна победа

Ана Ололовска