ВМРО-НП: Јасно е дека Бугарија има дозволено на ЕУ со нас да комуницира на македонски јазик што е огромна победа

Од:

„Во Република Северна Македонија очигледно постојано се рециклираат силите кои сакаат да го запрат патот кон европската интеграција.

Најновата хистерија повторно го врати македонскиот јазик на прво место и покрај тоа што е кристално јасно дека за цела Европска Унија и за цел Свет веќе македонскиот јазик е чист и непроблематизиран“, велат од ВМРО-НП.

„Факт е дека Република Бугарија за да излезе од спорот и дала зелено светло на Европската Унија да го прифати македонскиот јазик со тоа што таа останува на своите позиции дека за неа тоа се бугарски дијалекти.

Но повторно ќе нагласиме, јасно е дека таа има дозволено на ЕУ со нас да комуницира на македонски јазик што може да се смета за огромна победа и успех во одбраната на македонскиот јазик како идентитетско прашање со оглед на аргументите и доказите со кои располага бугарската наука.

Впрочем колку е голема нашата победа, ја повикуваме македонската академија на науки и уметности конечно еднаш во Македонија, во оригинал и во фототипни изданија да ги објави делата на браќата Миладинови, Кузман Шапкарев, Партение Зографски, Јоаким Крчовски, Кирил Пејчиновиќ, на Рајко Жинзифов, Григор Прличев, Теодосиј Синатиски и да не ги редиме сите преродбеници.

Самиот факт што најголемиот број од нивните дела досега не се објавени во оригинал во нашата држава зборува многу и повторно сакаме да кажеме токму заради тоа сметаме дека победата на македонскиот јазик е голема во овој момент“, соопштува ВМРО-НП.

Би можело да ве интересира

ВМРО-НП: Остро се спротивставуваме на иницијативата за увоз на отпад за согорување како алтернативно гориво

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Македонската влада да влезе во преговори за купување дронови од Турција

Ана Ололовска

ВМРО-НП: ВМРО-ДПМНЕ продолжува да биде носител на антибугарската хистерија во С. Македонија

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Поддржуваме промена на Уставот

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Заклучоците што ги гледа сега македонската јавност се договорени пред повеќе од две години

Ана Ололовска

ВМРО-НП предлага: На прославите на Илинден во Крушево да нема политички говори

Горан Наумовски