ВМРО-Народна: Да се поведе постапка за забрана на партиите кои се повикуваат на Ванчо Михајлов

Од:

ВМРО-Народна партија соопшти дека се согласува дека името на Ванчо Михајлов не е соодветно избрано за да претставува културен клуб во Македонија.

„Во исто време во врска со реакциите кои овие денови ги има во Северна Македонија, сакаме да ја потсетиме македонската јавност дека во македонскиот политички простор постојат барем две политички партии кои во континуитетот на своите конгреси ги имаат вградено и конгресите на ВМРО под водство токму на Ванчо Михајлов.

Затоа ВМРО-Народна партија бара од Министерството за правда да ги идентифицира тие политички партии кои веќе се имаат повикано на континуитетот на Ванчо Михајлов и да се поведе постапка за нивна забрана во Македонија.

Во исто време сметаме дека дојдено е време македонската историографија да ни каже, ако веќе Ванчо Михајлов претставува толку црна личност, тогаш зошто светлите личности кои се бореа против него исто така ги нема во македонската историја и се комплетно избришани, а притоа се членови на ВМРО-Обединета, односно прогресивни и национално освестени Македонци.

Сакаме да спомнеме само некои од нив: Владимир Поп Томов, Петар Шанданов, Методија Шаторов Шарло, Антон Југов, Георги Пирински, Васил Ивановски, Лев Главинчев, Пеце Трајков.

Ова се главните личности кои водеа борба против Ванчо Михајлов, зошто овие личности ги нема во македонската историја“, велат од партијата.

Би можело да ве интересира

ВМРО-НП: Остро се спротивставуваме на иницијативата за увоз на отпад за согорување како алтернативно гориво

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Македонската влада да влезе во преговори за купување дронови од Турција

Ана Ололовска

ВМРО-НП: ВМРО-ДПМНЕ продолжува да биде носител на антибугарската хистерија во С. Македонија

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Поддржуваме промена на Уставот

Ана Ололовска

ВМРО-НП: Заклучоците што ги гледа сега македонската јавност се договорени пред повеќе од две години

Ана Ололовска

ВМРО-НП предлага: На прославите на Илинден во Крушево да нема политички говори

Горан Наумовски