Владата ќе плати десет милиони евра повеќе за безбедност на интернет: Избрана компанија која не понудила најниска цена

Од:

Во следните три години, Владата ќе плати околу десет милиони евра повеќе за сајбер безбедност на институциите.

Компанијата „Аитоникс“ која и досега имаше договор со Владата и во следните три години ќе ги обезбедува лиценците за софтверот на институциите, но овој пат цената ќе биде повисока.

Генералниот секретеријат на Владата склучи договор за софтверски лиценци со друштвото за производство, трговија и услуги, „Аитоникс“ од Скопје. Истиот е објавен во системот за јавни набавки и е со вредност од 24,7 милиони евра со вклучен ДДВ односно 1.520.343.083 денари.

Овој пат најниската понуда не била релевантна при одлучувањето на тендерот иако била главен критериум. Најниската понуда изнесувала 21.191.062 евра, а највисоката 26.538.958 евра.

Според податоците од системот за јавни набавки, на тендерот учествувале уште две компании „Комтрејд“ од Скопје и „Телелинк бизнис сервис“ исто така од Скопје.

Претходно Владата имаше договор со истата компанија со вредност од 15 милиони евра.

Би можело да ве интересира

Зеќири ќе поднесе жалба на пресудата: Спроведував умисла на владата и Битиќи

Александар Тодески

Владата одобри исплата на платите во јавниот сектор согласно Општиот колективен договор

Владата донесе одлука за давање на согласност за продолжување на Европскиот АТМ доброволен солидарен фонд за поддршка на Украина и Молдавија

Горан Наумовски

За Маричиќ не е проблем да се потрошат 350.000 евра народни пари за кампања: „Наша должност е да ги информираме граѓаните“

Орце Костов

Национални шуми за 712.000 евра ќе купи 20 теренци на лизинг

Орце Костов

Десет фирми се борат за реконструкција на тетовското училиште „Моша Пијаде“, дел од заинтересираните се откажаа од тендерот

Александар Тодески