(ВИДЕО) Трипуновски: Седум центиметри го делат Охридското езеро од еколошка катастрофа

Од:

„Се наоѓаме покрај Охридското езеро, бисерот на Македонија, кој заради расипничката влада и Зоран Заев е пред еколошка катастрофа. Езерото е на само 0.07 метри до нивото на минималната кота, односно до истата има уште 7 центиметри. Само уште 7 центиметри го делат Охридското езеро од еколошка катастрофа, рече Цветан Трипуновски од ВМРО-ДПМНЕ.

„До сега езерото изгубило многу вода, а моментално водата е падната за 58 центиметри од максималната кота на езерото. Откако Охрид беше на прагот на да го изгуби статусот на УНЕСКО, сега е на прагот да доживее еколошка катастрофа. Охридското езеро е дом на 17 видови на риба, од кои 10 се ендемски, исто така езерото има голем број на ендемска флора, на која со евентуална еколошка катастрофа и се ризикува нејзиниот опстанок.

Охридското езеро е испразнето како резултат на зголеменото испуштање на вода во реката Црни Дрим се со цел производство на струја во двете хидроцентрали низводно на реката, и сето тоа за да се засити желбата за профит на Зоран Заев.

Зоран Заев и СДСМ не сфаќаат дека Охридското езеро е своевидна природна реткост и светско природно наследство која нашата држава за среќа ја има и како такви сме должни да се грижиме за него, како заради нас самите нас, така и заради целиот свет.

Се ризикува животната средина, се ризикува туризмот и се ризикува нормалното живеење на сите во регионот. Зоран Заев и владата мора да понесат одговорност за оваа состојба“, изјави Цветан Трипуновски од ВМРО-ДПМНЕ.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Мисајловски: Заев да одговори дали тајната смена на членот на историската комисија не е притисок врз одлучување

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Арсовски: Поднесуваме претставка до ДКСК за фирмата Бригада Дизајн на советникот од СДСМ во Град Скопје

Ана Ололовска

Мицкоски: Светот оди напред со големи чекори, Словенија нарачала над 3 милиони вакцини, а ние молиме за донации

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: Заев ја остави земјата без вакцини, народ умира по болнички ходници

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Арсовски: Молкот за тендерите кои ги доделиле СДСМ на нивниот советник ги потврдува сомнежите за кримнал

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ковачки: Непрофесионализмот и партиското влијание врз процесот на издавање на безбедносни сертификати

Ана Ололовска